donderdag 2 februari 2017

last minute pizza



Wij aten gister pizza.
En ik weet niet hoe dat bij jullie is, maar ik plán eigenlijk nooit om pizza te eten.
Ok, misschien een heel enkel keertje, maar meestal is het mijn 'noodoplossing'.
Als ik niet goed gepland heb wat we zouden eten die dag, als het zo'n dag is dat
ik werkelijk geen puf heb om te bedenken wat we moeten eten laat staan het ook
nog te moeten koken, of als de dag anders loopt en het niet meer van kwam om
boodschappen te doen terwijl dat wel had gemoeten.
Op zo'n dag gaat er een telefoontje of appje naar Gerjan: haal jij uit je werk even
pizza's?
We aten er wel allemaal nog erwten bij! Behalve Joselien, die eet nog geen pizza
dus die moest het met enkel erwten doen.

Nu vind ik pizza wel lekker, maar echt gezond is het natuurlijk niet.
Ach zo heel af en toe geeft het niet, maar ik probeer toch wel te voorkomen
dat het vaker gebeurd.

Normaal gesproken plan ik voor bijna de hele week in wat we gaan eten.
Meestal in eerste instantie aan de hand van wat er in de aanbieding is
bij de winkels waar wij boodschappen doen, wat we nog in huis hebben,
wat er aan restjes in de vriezer zit.
Door het te plannen kan ik het ook goed afstemmen op de dagen.
Als ik de hele dag weg ben, moet ik niet 's middags nog een ingewikkelde
maaltijd klaar gaan maken.

Pas stond ik ook op het punt om te bedenken dat we maar pizza of patat moesten
eten, maar toen ik nog 's goed ging kijken/nadenken kon ik toch nog wel een maaltijd
bedenken met dingen ik in huis had.

Hoe voorkom je nou dat je op het laatste moment ervoor kiest om voor de ongezonde
noodoplossing te gaan? Of dat je nog persé naar de winkel moet.



Zorg dat je altijd een aantal basisdingen in huis hebt (dit is wat ik
meestal wel op voorraad heb):

- (meerdere soorten) pasta, rijst, couscous en risotto.
Iets van aardappels, of aardappelballetjes/kroketjes in de vriezer.

- Bonen of linzen. (als je gedroogde hebt moet je wel rekening houden met een langere voorbereidingstijd)

- Vlees of vis in de vriezer, gehakt en kip zijn sowieso handig, of een paar hamburgers.
Spekreepjes of hamblokjes in de koelkast. Blikken tonijn of een rookworst/cervelaat/chorizoworst zijn ook lang houdbaar.
Geitenkaas of andere soort kaas.

- Groenten: lang houdbare zoals diverse soorten kool, wortels, tomaten.
Of in de vriezer: een zak roerbakgroente, pakjes/zakjes sperziebonen, erwten, spinazieblokjes.

- Gezeefde tomaten of tomatenpuree.

- En natuurlijk de smaakmakers: kruiden, bouillon(blokjes), pesto.

Op deze manier kun je bijna altijd wel wat combineren zodat je toch een eetbare en
gezonde maaltijd op tafel kunt zetten.


 



En soms ontstaat er dan zomaar een heel lekker gerecht..
daarvan morgen het recept.

PS De foto's hierboven zijn van willekeurige maaltijden, de pizza is niet de pizza die wij aten want deze is zelfgemaakt en dat is dan weer best een werkje.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten