vrijdag 10 oktober 2014
'Gezond' of gezonder
Gezond tussen aanhalingstekens, wánt, wat gezond is, is tegenwoordig niet meer zo duidelijk. Of misschien niet tegenwoordig, maar feit is dat er nu enorm veel over geschreven en gezegd wordt.
De één eet suikervrij, de ander vegetarisch of veganistisch. Weer een ander laat de boterhammetjes staan of eet alleen nog spelt of zuurdesem brood, terwijl de volgende zweert bij zuivelvrij.
Er worden calorieën geteld of koolhydraten gemeden.
Plantaardig of biologisch eten, raw- en superfoods!
Ik word hier afwisselend door geïnspireerd of door overweldigd. Dan zie ik door de bomen het bos niet meer.
Een tijdje suikervrij eten beviel me wel, maar was soms ook wel weer lastig vol te houden. En ga je dan voor helemaal suikervrij of maak je nog wel gebruik van suikervervangers? Wat is het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde suikers?
Ook worden hier regelmatig 'groene smoothies' gemaakt, maar een 'planteneter' ben ik niet geworden.
En vind ik een salade of soepje als lunch best lekker, maar 3 bruine boterhammen is ook wel makkelijk.
We zijn niet vegetarisch, maar eten regelmatig vegetarische maaltijden en altijd kleine porties vlees.
Anyway, dit wordt daarom ook geen verhaal over wat ik denk dat goed is, want daar ben ik zelf helemaal niet over uit. 'I choose my battles' en doe wat (op dit moment) haalbaar is. En dat zal heus nog wel eens veranderen. Veel groente en fruit en gevarieerd eten, dan kom ik al een heel eind!
En soms? Soms helpt het al om een gezondere optie te kiezen. Bijvoorbeeld als tussendoortje.
Zelf vind ik het altijd fijn om iets anders 'voor het pakken' te hebben liggen, zodat ik minder snel op zoek ga naar iets lekker(s) ongezonds. Zoals een lekkere, zelfgebakken mueslireep!
Daar zijn natuurlijk tal van recepten voor, maar dit recept gebruik ik zelf altijd en vind ik erg makkelijk. Want dat vind ik dan wel weer prettig voor zelfgemaakte tussendoortjes, dat je het zo gemaakt hebt, met ingrediënten die ik standaard in huis heb. En om het nog makkelijker te maken, doe ik vaak een dubbele portie waarvan ik de helft invries.
Eerst nog een paar kanttekeningen ;)
1. Dit recept valt voor mij onder 'suikervrij' omdat ik geen 'gewone' suiker toevoeg, maar er zit wel appelstroop en honing in. Voor de appelstroop en honing kun je zelf kijken welke kwaliteit je kiest.
2. Ik hou er van om te variëren, en heb dat met deze repen ook vaak gedaan. Bijvoorbeeld extra vezels of lijnzaad toegevoegd. Waar je dan alleen wel op moet letten, is dat de verhouding van 'natte' en 'droge' recepten goed blijft, anders vallen ze erg uit elkaar. Of je kunt nog kokos eroverheen strooien, of ander gedroogd fruit gebruiken.
3. Zelf heb ik er een handje van om 'gewoon maar wat te doen'. Dat wil zeggen, een handje van dit of dat toe te voegen. Dus dan heb ik niet het precieze aantal grammen.
Nou, een heel verhaal voor een recept hè. Komt 'ie dan!
Recept voor ongeveer 10 mueslirepen
150 gr havermout
100 gr rozijnen
handje (zie je) zonnebloempitten (of andere pitten/fijngehakte noten)
75 gr boter
2 eetlepels honing
2 eetlepels appelstroop
2 eetlepels pindakaas
(allemaal flinke eetlepels)
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Bekleed een cakevorm met een bakpapiertje.
Meng de havermout, rozijnen en pitten.
Smelt in een pannetje de boter met de honing, appelstroop en pindakaas.
Voeg de gesmolten ingrediënten aan de droge ingrediënten toe en roer goed door elkaar.
Doe dit in de cakevorm, verdeel het gelijk en duw het met een lepel een beetje aan.
Bak voor ongeveer 15 minuten.
Snij het als het uit de oven komt vast een beetje en laat verder afkoelen. Haal het dan met papier en al uit de oven en snij het nog een keer.
Ben benieuwd of jullie het gaan proberen!
Ennuh, zijn jullie 'gezondheidsfreaks' of 'dieetfanaten'? Of wordt je soms juist ook helemaal overweldigd en weet je niet meer wat je nou wel of juist niet moet eten?
Misschien kunnen we elkaar wel helpen, tips of recepten uitwisselen!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
ah dat ziet er goed uit en volgens mij heb ik er wel eens één van je geproefd en was het heerlijk, een aanrader dus! En thanks voor het recept, ik ga 'm ook eens proberen!
BeantwoordenVerwijderenhee Ger, zou goed kunnen!
BeantwoordenVerwijderen